Wat is Cities at Night?

samanta

Cities at Night is een citizen science project met het doel een wereldkaart te cre├źren, zoals Google maps, maar dan van de aarde tijdens de nacht. De wereldkaart wordt gemaakt met behulp van kleuren foto┬┤s gemaakt door astronauten tijdens de nacht en aan boord van de ISS.

Wanneer je een weekendje Parijs doet, maak je al gauw 300 toeristen snapshots; stel je voor hoeveel je zou nemen als je vanuit de ruimte kon fotograferen. Dat is precies wat astronauten in de ruimte overkomt. Zij maken gemakkelijk honderden foto┬┤s van aarde en hoewel sommige van die honderden foto┬┤s zorgvuldig gekadert en gefocused zijn, veel van de foto┬┤s zijn simpelweg automatisch genomen zodat de astronauten ongestoord verder kunnen met hun experimenten.

sample-img11Zodoende, heeft NASA nu een database vol met wel een half miljoen niet gecategoriseerde foto┬┤s genomen door astronauten vanuit de International Space Station. Het is niet effici├źnt om al deze data te sorteren met behulp van computer programma┬┤s aangezien daar zeer gecompliceerde algoritmen voor nodig zijn. Daar tegenover kan het menselijk oog veel sneller herkennen of de camera gericht stond op een stad of op de sterren bijvoorbeeld. Dit is dan ook de reden dat wij Cities at Night zijn gestart. Het Cities at Night platform maakt het mogelijk voor iedereen om ons te helpen met het categoriseren van vele spectaculaire kleuren foto┬┤s genomen vanuit de ruimte doormiddel van drie apps.

Video 

De Game. NightKnights.eu

Verder testen we momenteel een nieuwe Game genaamd NightKnights die ook bedoeld is ons te helpen met het opbouwen van onze wereldkaart in kleur. NightKnights is een spel waarin je samen met een partner vele van de niet gecategoriseerde ISS foto┬┤s kunt sorteren. Het spel geeft punten elke keer dat jij en je partner een foto hetzelfde hebben gecategoriseerd. Daarnaast biedt het spel ook nog de mogelijkheid om al je favoriete foto┬┤s direct van de NASA servers te downloaden.

nightknights

nightknights2

Speel Nightknights

 Heb je de drie apps al geprobeerd? 

Help met het classificeren van ISS foto┬┤s genomen door astronauten.

PROBEER DE APPLICATIE

BEKIJK DE INSTRUCTIES

1

Dark Skies

Deze applicatie geeft je de mogelijkheid steden te identificeren in de ISS foto┬┤s.

PROBEER DE APPLICATIE

BEKIJK DE INSTRUCTIES

3

Lost at Night

;

Deze applicatie geeft je de mogelijkheid om de foto┬┤s een geo-referentie toe te wijzen zodat we ze correct kunnen positioneren op de Cities at Night Map.

PROBEER DE APPLICATIE

BEKIJK DE INSTRUCTIES

2

Lost at Night

RUN TASKS

Het bouwen van de wereldkaart

De beste wereldkaart van de aarde tijdens de nacht is op dit moment The Black Marble Map. Deze wereldkaart is gemaakt met data van de Suomi NPP Satelliet die gebruik maakt van de VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) camera. De foto┬┤s die in deze wereldkaart zijn verwerkt, hebben een schaal van 750 meter per pixel. De kaart bestaat volledig uit zwart wit foto┬┤s. De kleuren die je ziet in de bekende Black Marble Map zijn dus niet echt; zij zijn simpelweg een artistieke manipulatie.

 •  Bluemarbel 
 • Met het Cities at Night project bouwen we een wereldkaart van de aarde tijdens de nacht in werkelijke kleur voor de eerste keer. Wij gebruiken hiervoor foto┬┤s met meer dan 150 keer de resolutie dan de foto┬┤s die werden gebruikt bij het bouwen van de Black Marble Map. Afhankelijk van het type lens, kunnen de ISS foto┬┤s die we gebruiken voor de Cities at Night wereldkaart een resolutie bereiken van 5 meter per pixel. Dit is een enorme verbetering vergeleken met de resolutie van de VIIRS foto┬┤s van 750 meter per pixel.

  Google engine

  Button

 • Zowel de Black Marble Map en de Cities at Night Map helpen ons bij het vinden van de beste plekken voor Stargazing. En zelfs nog belangrijker, beide kaarten helpen ons bij het opsporen van overmatig of ineffici├źnt gebruik van openbare verlichting. Dit betekent dat de kaarten een belangrijke rol kunnen spelen in het beschermen van onze planeet en het milieu tegen de schade veroorzaakt door lichtvervuiling.

  Stars 

 • Wetenschappelijk onderzoeks documentatie

  Woorden van space agencies 

  NASA

  @NASA
  Captura de pantalla 2016-07-07 a las 12.50.17

  NASASCaN

  @NASASCaN

  Captura de pantalla 2016-07-13 a las 23.02.09

  ESA

  @esa

  Captura de pantalla 2016-07-07 a las 12.35.36

  ESA Italia

  @ESA_Italia

  Captura de pantalla 2016-07-13 a las 23.02.22

  ESA

  @ESA_Italia

  Captura de pantalla 2016-07-13 a las 23.02.17

  ESA Espa├▒a

  @esa_es

  Captura de pantalla 2016-07-07 a las 12.50.07

   Onze Partners 

  Cities at night heeft de medewerking van de Spaanse Stichting for Science and Technology (FECYT) – Ministerie van Wetenschap en Innovatie, via haar oproep voor subsidies uit 2018 voor de ontwikkeling van wetenschappelijke, technologische en innovatiecultuur.
  • Stars4all
  • UCM
  • IAA
  • CEGEP
  • ESA
  • Gateway
  • Google
  • Crodcrafting
  • ESA
  • Gateway
  • Google
  • Crodcrafting
   •  
   •